esmaspäev, 5. mai 2014

Jumalaema kirik Pariisis

Jumalaema kirik Pariisis "Notre-Dame de Paris" on kirik Pariisi Cité saarel. Seda hakati ehitama 1163 aastal ja lõpetati 1345 aastal, see tähendab seda, et tööd kestsid rekordiliselt 200 aastat. Külastasin seda 30. juunil 2013. Tornide kõrgus oli valmides 69 meetrit, kuid 19. sajandil lisati sinna veel 90 meetrine nelitistorn, mille autoriks oli Eugéne Emmanuel Viollet-le-Duc. Kuigi revolutsiooni ajal hävitati kirikute aardeid, siis õnneks on nendel kirikukelladel õnnestunud pääseda.
Jumlaema kirikus on toimunud varakult olulisi sündmusi: aastal 1239 tõi Püha Louis kirikusse Kristuse okaskrooni. Seal on kroonitud Inglise kuningas Henry VI. Aastal 1804 kroonis seal Napoleon ennast prantslaste keisriks ja oma abikaasa Josephine keisrinnaks.
Kirik oli hiilgavalt ilus nii seest kui väljast. Nii suure ja võimsa kiriku kõrval tekkis endal väga väike ja tähtsusetu tunne, kuid mitte halvas mõttes - vaid pigem oli tore näha midagi nii vägevat. Eriti meeldisid mulle kiriku aknad, mis olid ülimalt suured ja täis erinevaid värvilisi nikerdusi. Eriti ilus aga nende akende juures oli teadmine, et tol ajal olid kõik sellised asjad käsitsi tehtud. Seal sees viibimine tekitas veel ka tunde nagu ma elaksingi selles ajastus, mil see ehitati. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar